نان سنگک نان ملی ایران است و سابقه پخت آن نیز به ایران بر می گردد . گفته می شود نان سنگک تکامل یافته نان عشایری است که روی آتش و سنگ می پختند و به آن کماج می گفتند .
این نان به جهت ماندگاری و کیفیتی که داشته است بیشتر در ماه مبارک رمضان و زمستان پخت می شده است و در مقاطعی نان اشراف و نظامیان بوده است .
نانوایی های سنگک در قاین نیز از قدمت نسبتا طولانی برخوردار است و در بین همه اقشار شناخته شده و مورد تقاضا می باشد.
با کاهش کیفیت آرد و نابسامانی های اقتصادی بازار چندی است نان سنگک کیفیت و جایگاه خود را از دست داده است و افت کمی و کیفی آن، این نان را در ردیف دیگر انواع نان قرار داده و کمتر شهروندان خواصی متفاوت با دیگر نان ها برای آن قائل هستند .
در طرح جدید کیلویی نان و دستور تکلیفی به نانوایی ها، بار دیگر نان سنگک افت کیفی شدیدی را تجربه می کند به نحوی که شهروندان آرزو می کنند کاش نان سنگک کیلویی نباشد .
نان سنگک جدیدی که در طرح اخیر تحویل مشتری می شود غیر از شکل ظاهری هیچ شباهت دیگری با نان ملی ایرانیان ندارد و خبری از برشتگی، نرمی، طعم، عطر، مغذی بودن و قابلیت سیرکنندگی آن نیست و گویا وزن سنگین آن اولویت استاد نانواست تا بتواند بدینوسیله سود بیشتری که کفایت کارگر و فرزندانش را بکند، کسب کند .
نان تکامل یافته عشایر ایران اما امروز خبری از تکامل در آن نیست و کیفیت آن چنان کاهش پیدا کرده و نابود شده است که ماندگاری اش را به کلی از دست داده و بیش از یک و دو روز امکان استفاده ندارد و در وعده نشان تازگی را از دست داده و سیاهی و بیاتی بر آن چیره می شود .
در طرح جدید ارائه نان سنگک، فکر حفظ کمیت آرد مصرفی و سرمایه ریالی دولت شده است اما برای تغذیه جز پر کردن شکم که با عوارضی همراه است، هیچ تدبیری نشده و در واقع نان سنگک از مردم دریغ و نان ملی ایران در معرض نابودی قرار گرفته است که امید داریم برای کیفیت این نان تمام ایرانی چاره و تدبیری صورت گیرد و سلامت شهروندان در آن دیده شود .
نان سنگک را از مردم دریغ نکنید
نان سنگک جدیدی که در طرح اخیر تحویل مشتری می شود غیر از شکل ظاهری هیچ شباهت دیگری با نان ملی ایرانیان ندارد.
لینک کوتاه : https://ghohestannews.ir/?p=1420
- نویسنده : محمد رضا فرخی
- ارسال توسط : محمد امین زرگر
- 1128 بازدید
- بدون دیدگاه















